fbpx

Mat- och vinresa i Sydfrankrike

Mat- och vinresa i Sydfrankrike, 3 – 8 september 2024

Upptäck den exklusiva charmen på La Chartreuse på vår unika mat- och vinresa. Denna oförglömliga vistelse bjuder på en upptäcktsfärd genom gourmetkök och utsökta lokala viner. Följ med på en resa till hjärtat av södra Frankrike och de pittoreska byarna Lectoure och Grenade. Utforska handplockade vingårdar och njut av Frankrikes historiska och charmiga marknader. Njut av en vinlunch och prova armagnac på ett Chateau i Gascogne.  Våra vistelser har enligt våra gäster alla förutsättningar för att skapa minnen för livet – och alla måltider, utflykter och transporter under vistelsen är inkluderat i priset.
Om du vill ha hjälp med att boka transport från flygplatsen eller tågstationen så  hjälper vi gärna till. 

Några röster från tidigare gäster:

”En av de roligaste och underbaraste resor jag varit på. En helt fantastisk upplevelse!”
”Ett minne för livet denna resan. Alla underbara människor vi träffade, samtalen, platser vi besökte och vi ska inte glömma den goda maten, wow. Så lyckliga över dessa dagar.”
”Nu har vi varit hemma några dagar och undrar om vi verkligen alls varit i Frankrike på världens härligaste mat- och vinresa eller om allt bara var en underbar dröm. Vi hade helt fantastiska dagar hos er , ni fick oss att direkt känna oss hemma. Och vi har fått så oerhört mycket god mat och goda viner. Vi har också lärt oss en massa matnyttigt om vin och fransk kultur. Men framför allt har vi lärt oss att nästan inget går upp mot ett gott skratt bland vänner under en bar himmel en ljummen septemberkväll”

Ta del av mer information nedan om alla aktiviteter som ingår, inklusive en sammanfattning och priser

AnmälanFrågor?Ladda ner broschyr (pdf)

Sammanfattning

Logi och måltider

* 5 nätters boende på La Chartreuse.
* Frukost, lunch och middag alla dagar (helpension).
* Kaffe, te och frukt

Innehåll

* Priset inkluderar boendet, helpension med utvalda viner. Varje dag dukas en frukostbuffé upp i lantköket. Vissa måltider äter vi på La Chartreuse och vissa på andra ställen. 

Priset inkluderar även alla transporter till olika utflyktsmål under vistelsen.

* Exempel på vad som ingår är: välkomstdrink, medelhavsbuffé, utflykt till Toulouse med tour i saluhallen, lunch med lokala specialiteer och utvalda viner från regionen, utflykt till vingårdar, vinlunch med provsmakning av både vin och Armagnac på Chateau Arton, utflykt till byarna Lectoure och Grenade, pizzanight, fransk afton med mera.

Pris inklusive helpension

* 24 900 kr per person för boende i dubbelrum (dubbelsäng) vilket innebär att ni är bekväma med att sova i dubbelsäng.
* Om du vill bo själv i ett rum så tillkommer det ett enkelrumstillägg på 5000 kr, totalkostnaden blir då 29 900 kr.
* Det finns även ett stort vackert trebäddsrum i korsvirkeshuset. Här kostar det 24 900 kr att bo per person och då bor du tillsammans med två medföljande.

Bokningsvillkor

* Efter bekräftelse betalas 20% när vi bekräftat plats. Resterande betalas senast 60 dagar innan vistelsen.

* Vi rekommenderar att du har en reseförsäkring för oförutsedda händelser, så som sjukdom innan eller under vistelsen. Vi rekommenderar också att du bokar en omboknings- eller avbokningsbar biljett.

Du ansvarar själv för att boka din resa. Tåg- eller flygstation är Toulouse. Därifrån är det cirka 30-45 minuter till La Chartreuse.

La Chartreuse

La Chartreuse är ett mindre Chateau på sydfranska landsbygden, ett stenkast utanför Toulouse i den stillsamma, charmiga byn Drudas. Drudas ligger inbäddad i ett böljande landskap och denna region brukar kallas ”Frankrikes Toscana”. Utsikten från La Chartreuse är magisk. Huvudbyggnaden som är daterad 1834 har den för trakten karaktäristiska rosa färgen. Den allra äldsta delen byggd i korsvirkesteknik är från 1600-talet. Här på La Chartreuse vill vi erbjuda en personlig och komfortabel hemmakänsla. En lugn och skön atmosfär som genomsyras av varm omtanke.

Det franska lantköket

I hjärtat av La Chartreuse ligger det franska lantköket. Här finns en stor, vacker öppenspis, ett gediget franskt lantbord och ett buffébord av antikt tegel murad på 1700-talet då denna del av huset byggdes. Här dukar vi upp en härlig frukostbuffé varje morgon.

Medelhavs-inspirerad mat

Vi lagar mat som har inspiration från medelhavets alla hörn. Vi använder oss gärna av lokala råvaror. Elodie i granngården levererar grönsaker och ägg, övriga råvaror handlar vi gärna på den lokala marknaden.

Vi njuter med alla sinnen

Den kvällen när ni kommer dukar vi upp en medelhavsbuffé på det stora stenbordet på olivterassen. Under veckan äter vi en fräsch medelhavsmat. Det kommer såklart att finnas croissanter, franska ostar och annat njutbart. Vi serverar lokala viner och det finns självklart alltid alkoholfria alternativ för de som föredrar det. Vi njuter med alla sinnen av livet goda.

Taste of Toulouse

På onsdagen åker vi in till Toulouse eller “La ville rose” – den rosa staden som den också kallas. Här möter vi upp Jessica Hammer som är utbildad ostmakare och passionerad mat- och vinkonnässör. Jessica tar oss med på en tour genom saluhallen Victor Hugo. Här får vi lära oss att handla som en fransman. Vi besöker även Toulouse främsta Fromagerie där vi lär oss mer om franska ostar.

Lokala specialitéer

Lunchen intar vi på stående fot i saluhallen. Nu får vi provsmaka på många olika franska delikatesser och till det serveras lokala viner. Innan vi beger oss hemåt så handlar vi med oss råvaror som vi sedan lagar middagen av i lantköket på La Chartreuse. Vi besöker även ett Pâtisserie där vi köper med oss franska bakverk som vi sedan äter som dessert till kvällen.

Chateau Arton

På torsdagen åker vi på en privat tour med vinlunch till Gascogne och Chateau Arton. Här framställs förutom vin även den för regionen typiska drycken Armagnac. Vi får en guidad tur genom vingården och blir introducerade för de åtta druvsorterna som odlas i området. Vi får också lära oss mer om ekologisk odling av druvor och om hur man framställer Armagnac.

Lunch på Chateau Arton

Vi avslutar touren på Chateau Arton med att äta en trerätters vinlunch som inleds med gourmétprovning av ett eller två viner som serveras med lokala produkter som aperitif. Lunchen består av förrätt, varmrätt och dessert lagad av kock på plats. De olika rätterna paras med passande viner från gården. Som avslutning erbjuds vi provning av Armagnac av utmärkt kvalitet.

Lectoure

Efter besöket på vingården i Gascogne fortsätter vi vidare till den trevliga byn Lectoure som är känd för sina många antikbutiker eller ‘Brocantes’ som de kallas här.

En by av limestone

Lectoure är en by byggd av limestone. Husen i byn har fönsterluckor färgade i pastel. Här är det mysigt att bara strosa runt, kanske sätta sig ner på ett café och avnjuta en kopp kaffe eller varför inte en kopp choklad. Det sägs att här i Lectoure serveras en av de godaste chokladerna i Frankrike. Väl hemma igen finns det tid att ta det lugnt ett tag innan vi till kvällen samlas i det antika uteköket för att laga pizza tillsammans.

Domaine de La Tucayne

På Domaine de La Tucayne möter vi upp Sébastien, som är en av de passionerade vinmakarna på den ekologiska vingården. Vi får lära oss mer om hur deras vin framställs och därefter får vi prova deras viner

Redan romarna var här…

När man anlade vingården på Tucayne så hittades en romersk bronsstaty av Jupiter som nu finns på museum. Sébastien berättar mer om hur detta gick till och om hur det har namngett ett av deras viner. På gården drivs även ett mikrobryggeri där dom brygger fantastisk god öl. Sébastien kommer med all säkerhet gladeligen låta oss provsmaka även på dessa. Väl hemma på La Chartreuse finns gott om tid att bara vara och ta dagen som den kommer. På kvällen klär vi upp oss och möts för ett glas Champagne innan vi går upp till slottsrestaurangen för att äta en avsmakningsmeny…

Marknaden i Grenade

På lördag förmiddag åker vi på marknaden i Grenade. Denna marknad är Frankrikes äldsta utomhusmarknad. Här är det mysigt att strosa runt och uppleva atmosfären av det franska marknadslivet. Här hittar du förutom franska delikatesser exempelvis vackra stråhattar och väskor. Det är också vilsamt att slå sig ner och dricka något gott samtidigt som man betraktar marknadslivet. Lunchen äter vi i Drudas när vi kommer hem. Denna lördag är det nämligen den årliga traditionella bylunchen och vi är bjudna!

Fransk afton

På lördag kväll anordnar vi en fransk afton. Vi börjar kvällen med ett parti Petanque (som boule heter i denna del av Frankrike). Till det bjuder vi på den tillhörande drycken Pastis.

Franska Chansons i Citrongården

Därefter fortsätter middagen med huvudrätt uppe på olivterassen. Vi lagar mat av råvaror som vi handlat tidigare på dagen på marknaden i Grenade. Kvällen avslutas med dessert med digestif i Citrongården samtidigt som ni njuter av franska Chansons.

Varmt välkommen till La Chartreuse

Varmt välkommen till La Chartreuse önskar vi,
Bodil och Petri (ägare och värdpar).

Läs mer om La Chartreuse under menyn ”Om La Chartreuse”
Följs oss på vårt Instagramkonto “Fransktlantliv”: