fbpx

Akvarellkurs

Akvarellkurs i Sydfrankrike 11-16 juni 2024
(3000 kr i ”Boka tidigt rabatt” Bara ett rum kvar)

Varmt välkommen på årets omgång av vår mycket omtyckta och unika akvarellkurs i Sydfrankrike.  På denna kurs får du möjlighet att lära dig mer om akvarellmålning, och samtidigt uppleva franskt lantliv med utflykter och inte minst en magisk vistelse på vårt chateau La Chartreuse. Pernilla Frimodig är en mycket uppskattad illustratör med öga för såväl detaljer som landsskapsbilder. Pernilla är även en mycket pedagogisk lärare när det kommer till att lära ut akvarellmåleriets konst, oavsett om du är ny inför akvarellmålning eller mer erfaren.

Under denna vistelse åker vi på flera utflykter, bland annat till en vingård i området Gaillac. Vi besöker den mysiga byn “Cordes-Sur-Ciel”, vi upplever en kväll på slottet i byn och åker till byn Grenade där vi besöker Frankrikes äldsta pittoreska marknad. Vi äter härlig medelhavsmat med utvalda lokala viner, vi bakar pizza tillsammans, vi anordnar fransk afton och mycket mer. På denna vistelse kan du även ha med en medföljande som kan delta på allt utom själva akvarellkursen.

Allt är inkluderat i priset – kurs, logi, måltider och utflykter! Läs nedan om kursen.

Några röster från fjolårets omgång:
”En underbar miljö att få lära sig mer om akvarellkonsten i!”, ”Stort tack till Pernilla – vilken fantastisk lärare du är!”, ”Vi är så tacksamma, så mycket glädje och skratt!”, ”Tack för en underbar vistelse hos er! Helt oförglömlig!”

AnmälanFrågor?Ladda ner broschyr (pdf)

Sammanfattning

Logi och måltider

* 5 nätters boende på La Chartreuse.
* Frukost, lunch och middag alla dagar (helpension).
* Kaffe, te och frukt
* Slottsmiddag på Le Verdurier en av kvällarna.

Innehåll

* Akvarellkurs tre förmiddagar
* Tillgång till La Chartreuse, trädgård, pool, spa & relax.
* Slottsmiddag
* Utflykt till vingård och mysig fransk by/stad
* Utflykt till mysig marknad.

Pris inklusive helpension

* 24 900 kr per person för boende i dubbelrum (dubbelsäng).
* 19 900 kr för medföljande som ej deltar i kurs.
* Om du vill bo själv så tillkommer det ett enkelrumstilläg på 5000 kr, totalkostnaden blir då 29 900 kr (begränsat antal).
* Det finns även ett stort vackert trebäddsrum i korsvirkeshuset. Här kostar det 24 900 kr att bo per person och då bor du tillsammans med två övriga medföljande.
Just nu bokar du med ”Boka tidigt rabatt” på 3000 kr som dras bort på priserna ovan.OBS bara ett rum kvar 1-2 platser

Bokningsvillkor

* Efter bekräftelse betalas 20% efter att vi bekräftat plats. Resterande betalas senast 60 dagar innan vistelsen.

*Vi rekommenderar att du har en reseförsäkring för oförutsedda händelser, så som sjukdom innan eller under vistelsen. Vi rekommenderar också att du bokar en omboknings- eller avbokningsbar biljett.

Du ansvarar själv för att boka din resa. Tåg- eller flygstation är Toulouse. Därifrån är det cirka 30-45 minuter till La Chartreuse.

La Chartreuse

La Chartreuse är ett mindre Chateau på sydfranska landsbygden, ett stenkast utanför Toulouse i den stillsamma, charmiga byn Drudas. Drudas ligger inbäddad i ett böljande landskap och denna region brukar kallas ”Frankrikes Toscana”. Utsikten från La Chartreuse är magisk. Huvudbyggnaden som är daterad 1834 har den för trakten karaktäristiska rosa färgen. Den allra äldsta delen byggd i korsvirkesteknik är från 1600-talet. Här på La Chartreuse vill vi erbjuda en personlig och komfortabel hemmakänsla. En lugn och skön atmosfär som genomsyras av varm omtanke.

Akvarellkursen

Med denna akvarellkurs vill Pernilla inspirera till att du som deltagare ska hitta din målarglädje. Akvarellmåleri kan uppfattas som ett svårt medium, men Pernilla vill visa dig att det med hjälp av smarta val är tvärtom, ett högst förlåtande sådant. Fokus under dessa dagar är glädje, kreativ lust och inspiration.

Ur innehållet

Pernilla kommer pedagogiskt att gå igenom till exempel:

Perspektiv
Papprets betydelse
Färger och dess flöde i vatten
Enkel skissteknik
Hur du väcker bilden till liv genom skuggning
Blommor och landskap
Vått i vått teknik
Stilleben

Här vaknar du till kyrkklockan som spelar ”Broder Jakob”…

La Chartreuse erbjuder ett stort antal vackra rum i form av sällskapsrum, matsal, franskt lantkök, bibliotek, individuellt inredda sovrum och badrum med boutiquekänsla, samt spa med sauna, jacuzzi och relaxavdelning. Utomhus finns en vacker trädgård med saltvattenpool, terrasser med uteplatser, olivlund, örtträdgård, rosenallé och en innegård med utemöbler och loungeavdelning. Längst ner i trädgården finns även en petanque-bana (boule).

La Chartreuse kan inkvartera en grupp på 12 personer i sex dubbelrum. Våra sovrum är alla olika både vad gäller storlek och utformning. Samtliga gästrum har egna badrum, vissa med dusch och andra med badkar. Rummen städas ordentligt innan din vistelse men inte under själva vistelsen. Sängkläder, badrock, handdukar och poolhandduk ingår.

Trädgårdens olika rum

Här på La Chartreuse finns en fantastiskt vacker trädgård med många olika trädgårdsrum för såväl umgänge som för att dra sig undan en stund. Under din vistelse hos oss kommer vi att använda oss av olika ställen i trädgården vid våra måltider. Som gäst kan du förutom alla sällskapsrum inomhus nyttja de olika områdena i trädgården.

La Chartreuse rymmer flera terasser med plats för många. På utsiktsterassen äter vi med fördel vår frukost. Här finns också generösa loungesoffor. Gårdens olivlund erbjuder skön skugga och här finns både hängmattor och olika sittgrupper. På gården finns även en stor saltvattenpool med solstolar och bord.
Längre ner i trädgården finns den hemliga trädgården som rymmer örtagård, paviljong, ett gammalt orangeri och boulebana. Ytterligare ett trädgårdsrum är Citrusgården där det finns en stor loungesoffa och bord med stolar.

Det franska lantköket

I hjärtat av La Chartreuse ligger det franska lantköket. Här finns en stor, vacker öppenspis, ett gediget franskt lantbord och ett buffébord av antikt tegel murad på 1700-talet då denna del av huset byggdes. Här dukar vi upp en härlig frukostbuffé varje morgon.

Medelhavsinspirerad mat

Vi lagar mat som har inspiration från medelhavets alla hörn. Vi använder oss gärna av lokala råvaror. Vinet vi serverar kommer från vingårdar i området. Kaffe och te finns alltid tillgängligt för dig som gäst.
Medelhavsinspirerad mat

Olika typer av måltider

Den kvällen när ni kommer dukar vi upp en medelhavsbuffé på det stora stenbordet på olivterassen. Ni får smaka på det som är typiskt för regionen i form av ostar, charkuterier, bröd, oliver mm. En av kvällarna anordnar vi pizza-night då ni kan vara med och baka pizza i det antika uteköket.
På fredag kväll äter vi middag på slottet i Drudas och på lördagen anordnar vi en fransk afton.

Vernissage

På lördag eftermiddag har vi en mysig vernissage nere i det gamla orangeriet. Då visar ni upp vad ni jobbat med under akvarellkursen. Då bjuds det på bubbel av sorten “Methode Ancestral” som är den allra mest ursprungliga formen av Champagne som kommer från området Gaillac.

Chateau de Saurs

På torsdagen åker vi på en dagsutflykt till området Gaillac. Det här är det allra äldsta vinområdet i Frankrike och vi besöker den ekologiska vingården Chateau de Saurs. Denna vackra vingård är inte bara en av de allra anrikaste, det är också en av de allra vackraste. Vi besöker deras vinkällare och får provsmaka deras viner.

Den vackra trädgården

Vi kommer även att ha möjlighet att se slottsträdgården som är fantastiskt vacker. Utsikten över vinfälten från denna trädgård är magisk. I trädgården som omger det slottet, där familjen som driver vingården bor sedan många generationer tillbaka, blommar denna tid på året mängder av rosor. Det finns även många konstföremål och skulpturer utplacerade i trädgården då familjen är mycket konstintresserade. Det brukar även finnas en konstutställning i anslutning till vinprovningen.

Cordes-sur-Ciel

Efter besöket på vingården åker vi vidare till byn Cordes-sur-Ciel som kan översättas till “Cordes uppe i himlen”. Denna bastilj eller hilltop- by är intakt från 1200-talet vilket gör den väldigt unik. Här finns många hus i Gotisk arkitektur.

Fransmännens favoritby…

Denna pittoreska by blev 2014 framröstad som fransmännens favoritby. Här är det mysigt att bara strosa runt, det finns mängder med mysiga butiker, många som säljer hantverk av olika slag. Varenda del av denna by är så söt att du inte kommer att kunna låta bli att fotografera när du går omkring. Vi kommer att äta vår lunch på någon av de lokala restauranger som finns i byn. Här tillverkas även himmelsk fransk nougat i alla tänkbara smaker. Väl hemma igen bakar vi pizza tillsammans i det antika uteköket.

En kväll på slottet…

På nära gångavstånd från La Chartreuse ligger slottet i Drudas med den fantastiska slottsrestaurangen Le Verdurier, omnämnd i Michelinguiden. Kökschef är Hippolyte Peters Desteract som var en av finalisterna i franska Bocuse D’Or 2023, en av världens främsta kock-tävlingar. Här äter ni en avsmakningsmeny där några av rätterna som Hippolyte tävlade med är en del av menyn.

Marknaden i Grenade

På lördag förmiddag åker vi på marknaden i Grenade. Denna marknad är Frankrikes äldsta utomhusmarknad. Här är det mysigt att strosa runt och uppleva atmosfären av det franska marknadslivet. Här hittar du förutom franska delikatesser exempelvis vackra stråhattar och väskor. Det är också vilsamt att slå sig ner och dricka något gott samtidigt som man betraktar marknadslivet.

Fransk afton

På lördag kväll anordnar vi en fransk afton. Vi börjar kvällen med ett parti Petanque (som boule heter i denna del av Frankrike). Till det bjuder vi på den tillhörande drycken Pastis.

Franska Chansons i Citrongården

Därefter fortsätter middagen med huvudrätt uppe på olivterassen. Vi lagar mat av råvaror som vi handlat tidigare på dagen på marknaden i Grenade. Kvällen avslutas med dessert med digestif i Citrongården samtidigt som ni njuter av franska Chansons.

Varmt välkommen till La Chartreuse

Varmt välkommen till La Chartreuse önskar vi,
Bodil och Petri (ägare och värdpar).

Läs mer om La Chartreuse under menyn ”Om La Chartreuse”
Följ oss på vårt Instagramkonto ”fransktlantliv” här nedan.